Photo by Marcus Aurelius: https://www.pexels.com/photo/woman-in-red-blazer-wearing-green-framed-eyeglasses-4063611/

אחד מהתחומים המרכזיים בחייו של אדם הינו הקשר שלו עם הסביבה. החל מהקשרים עם המשפחה הקרובה, וכלה באינטראקציות מקריות וחד פעמיות; המוכר במכולת, השכן מהקומה מעל, נציג השירות הטלפוני. רובנו כמעט ולא נשים לב לאינטראקציות הללו והן יהוו עבורנו רגעים קטנים וסתמיים ביום. אך עבור אנשים מסוימים, הן עלולות להוות אתגר לא פשוט. 

אתגר זה יכול להתבטא בדרכים רבות; גבר שצורח על נציג השירות כיוון שחש שלא זכה ליחס הוגן. נער ששותק במבוכה כשפונים אליו בחנות הבגדים. אישה שמגיבה ברעידות כאשר מתקרבים אליה ברכבת. לעיתים, האינטראקציה עם הסביבה עלולה להיות כל כך מאתגרת, כל כך מורכבת וקשה, שאנשים פשוט ימנעו ממנה. הקושי עשוי לנבוע מסיבה פיזית או נפשית, ולהוביל לפגיעה בתחומים בסיסיים בחיים אשר דורשים אינטראקציה. תחומים כגון למידה, תעסוקה ואפילו פעילויות בשעות פנאי. 

אנשים הסובלים מקשיים עוצמתיים ומתמשכים, יהיו זכאים פעמים רבות ל’תו נכה’; תו המהווה הכרה בקושי שלהם ומאפשר להם מגוון הקלות בכדי שיוכלו להביא לידי ביטוי את זכויותיהם ויכולותיהם הבסיסיות. 

אבל לפעמים גם זה לא מספיק. עבור אנשים הסובלים מקשיים מסוימים, עצם ההצגה של תו הנכה מהווה קושי גדול כל כך, עד שלעיתים קרובות הם ימנעו מלהשתמש בו. לדוגמה, אנשים אשר סובלים מרמות חרדה גבוהות במיוחד, עלולים להיות חרדים מידי להציג את תו הנכה. עבור חלק מהאנשים על הספקטרום האוטיסטי עצם האינטראקציה בה עליהם להציג את התו עלולה להיות מורכבת מידי. אנשים הסובלים מדיכאון, עלולים להתקשות למצוא את האנרגיות והמוטיבציה להשתמש בתו. 

וכך, למרות שמטרת התו להקל, במצבים מסוימים עצם השימוש בו דורש התמודדות קשה מידי. 

סמל הברבור מבקש להציע פתרון בדיוק לקושי זה – הקלה על אנשים בעלי תו נכות בשימוש בתו. כך, על ידי ענידת הסמל, הם יוכלו להיעזר מבלי המאמץ הכרוך בכך. להיראות מבלי הצורך להראות את עצמם. 

מעבר לעזרה זו, בטווח הארוך השימוש בסמל הברבור יכול לקדם מהפכה של ממש. מהפכה שבה האחריות לתשומת הלב לנכויות עוברת מהאדם הסובל לסביבה. כך, גם אנחנו, כחלק מהסביבה, נוכל לקחת את אחריות עבור אלו שזקוקים לעזרתו. נלמד לראות את הלקות השקופה. לפתוח את העיניים ולגייס אמפתיה לסבלם של אחרים, מבלי שהם יאלצו לנופף בסבלם אל מול ענינו.

ד”ר גיל לוי – פסיכולוג קליני